Complicatii posibile

Complicatii imediate
Posibile complicatii pe termen lung


Teoretic orice femeie care a pierdut un san poate apela la chirurgia reconstructiva, dar trebuie stiut ca orice interventie chirurgicala este insotita de riscuri si poate fi asociata cu complicatii specifice.

Exista riscuri inerente, comune oricarei interventii chirurgicale, legate atat de anestezie cat si de chirurgie si cateva riscuri si complicatii posibile specifice reconstructiei mamare. Este bine sa fiti pregatita pentru aceste posibile complicatii, ca sa puteti trece cu bine peste aceste probleme in eventualitatea ca ele ar aparea.

Problemele asociate cu orice tip de interventie chirurgicala si care s-ar putea ivi la reconstructia mamara, sunt: sangerarea, hematomul, seromul (colectarea de lichid sub rana), infectia, necroza de tesuturi, probleme legate de aspectul estetic, dureri, disconfort, cicatrici inestetice sau dificultati cu anestezia dar acestea sunt relativ rare si pot fi minimalizate printr-o evaluare preoperatorie si o tehnica corecta.
Fumatoarele trebuie sa stie ca nicotina determina vasoconstrictie periclitand vascularizatia tesuturilor, poate intarzia si denatura vindecarea si de aceea este necesara renuntarea la fumat cel putin 3 saptamani inainte si dupa operatie.
Uneori complicatiile aparute pot sa necesite alte interventii corectoare.

In cazul reconstructiei cu implante exista posibilitatea dezvoltarii unei infectii, de obicei in primele 2 saptamani postoperator, fiind necesara indepartarea implantului si amanarea reconstructiei pentru cel putin 6 luni. Contractia capsulara, cea mai frecventa problema a reconstructiei cu implante, apare atunci cand cicatricea care se formeaza in jurul implantului incepe sa se ingroase, strange implantul si face ca sanul sa devina tare si chiar dureros. Contractia capsulara poate fi tratata printr-o interventie chirurgicala, prin scoaterea implantului, incizarea capsulei (capsulotomie) sau indepartarea acesteia (capsulectomie) si, eventual, inlocuirea implantului.

Complicatii imediate

Durere si disconfort
Dupa orice interventie chirurgicala exista durere si disconfort, dar pragul de perceptie difera de la caz la caz.
Pentru o saptamana sau doua dupa operatie este posibil sa va simtinti mai obosita si sa aveti un oarecare discomfort, dar care poate fi controlat medicamentos. Miscarea bratului de pe partea operatiei poate fi mai dificila, in special in cazul in care s-a practicat si limfadenectomia axilara. Este important sa continui sa-ti folosesti bratul si sa faci exercitiile indicate, mobilitatea revenind treptat la normal.

Hematomul, seromul
Secretiile care se colecteaza si stagneaza intr-o cavitate cresc riscul aparitiei infectiei. Organismul poate resorbi colectiile mici, insa daca volumul este mare, este nevoie de hemostaza si drenaj chirurgical in situatia unui hematom sau de punctii repetate sau chiar montatrea unui tub de dren in situatia seroamelor.
De aceea, pentru a preveni si a evidentia aceste colectii, la operatia de reconstructie mamara, veti avea inserate tuburi de drenaj pentru a se evacua orice fluid. Acestea sunt tuburi de plastic lungi si subtiri atasate la pungi sau sticlute de drenaj. De obicei, drenajul este indepartat dupa cateva zile de la operatie cind volumul drenat scade sub 20-30ml/24 ore.

Infectia
Aceasta este o complicatie inerenta oricarui tip de operatie. Daca ea apare, antibioticele, pot in general, sa controleze infectia. In putine cazuri, infectia poate continua in ciuda tratamentului antibiotic. Daca a fost utilizat un implant, de obicei este nevoie ca acesta sa fie scos pentru ca infectia sa fie tratata cu succes. In aceasta situatie, este bine sa se astepte cel putin 6 luni inainte de a insera un alt implant sau sa se realizeze un alt tip de reconstructie.
Plaga (linia de incizie) trebuie examinata in mod regulat dupa operatie. Trebuie sa anuntati medicul in cazul aparitiei uneia din urmatoarele situatii:
• Durere, edem, accentuarea rosetii sau schimbarea culorii la nivelul sanului, in jurul zonei cicatricii sau ambele;
• Scurgeri (fluidele fiinde eliberate) de la nivelul inciziei;
• Febra, temperatura crescand peste 38C

Mancarimi, parestezii
Mancarimea este o senzatie care insoteste adesea vindecarea plagii, asa ca o poti simti la locul unde a fost facuta incizia. Senzatia poate fi foarte inconfortabila, dar e important sa nu scarpini pielea care se vindeca. Mancarimea va scadea in intensitate pe masura ce rana se vindeca.
Dupa reconstructia mamara imediata (realizata in acelasi timp cu operatia pentru cancer mamar) ai putea avea o senzatie de furnicatura in josul bratului de pe partea cu noul san. Ai putea simti, de asemenea, o amorteala, parestezii, in partea de sus sau interioara a bratului . Aceasta este rezultatul lezarii chirurgicale a nervilor care inerveaza acaeasta zona, in momentul in care se practica limfadenectomia axilara. Senzatia se va estompa gradual in timp, dar poate dura si pana la un an dupa operatie.


^ sus

Posible complicatii pe termen lung

Contractia capsulara
Cand orice corp strain este introdus in corpul tau, sistemul imunitar raspunde prin formarea unui tesut fibros in jurul acestui corp, acest lucru facand parte din procesul natural de vindecare. Daca aceasta contractie este severa, atunci pot aparea dureri, intarirea si schimbarea formei sanului reconstruit, senzatii care pot fi inacceptabile si pot strica simetria cu sanul natural. Exista cazuri in care implantul si capsula trebuie sa fie inlaturate chirurgical, si este necesara inlocuirea implantului, de obicei cu unul cu dimensiuni mai mari, in acelasi timp operator.
Majoritatea contractiilor fibroase apar in primul an de la operatie, dar unele pot aparea si mai tirziu. Riscul formarii de contractii capsulare care necesita interventii chirurgicale ulterioare exista intr-un procent de 5-20%. Incidenta contractiei capsulare creste atunci cand reconstructia este asociata cu radioterapia.

Asimetria (aspectul inegal al celor doi sani)
Chirurgul va incerca sa creeze o forma de san care sa se potriveasca cu sanul natural. Dar nu intotdeauna este posibil sa se ajunga la o potrivire perfecta. Sunt posibile corectii pe sinul reconstruit (ex. inlocuind implantul cu un altul care sa aiba o dimensiune diferita, sau care sa fie pozitionat usor diferit) fie suportand o operatie de simetrizare la celalalt san (mastopexie sau reductie mamara sau chiar marire)

Alte complicatii
Hernia abdominala este o complicatie rara care poate aparea dupa reconstructia cu lambou “TRAM” pediculat sau transferat liber microchirurgical (in aceasta situatie incidenta este mult mai mica). Aceasta este legata de inlaturarea muschiului drept abdominal care poate slabi peretele abdomenului si pentru a diminua acest risc, chirurgul poate insera o plasa sintetica protectoare in zona de unde a fost prelevat muschiul, prevenind producerea herniei.
Utilizarea unui lambou de muschi dorsal mare, uneori ar putea sa-ti ingreuneze miscarea din umar, care de cele mai multe ori este bine compensata prin actiunea celorlalti muschi din regiune si ar putea sa faca dificile unele actiuni zilnice, precum intrarea si iesirea din cada, sau abilitatea de a face unele sporturi, precum inotul sau schiatul.

^ sus

 

Copyright Dr. Andrei Martin - Toate drepturile rezervate!