Postprocedura

 


Imediat dupa operatie, sanul reconstruit va fi acoperit cu pansamente pe care asistentele le vor schimba in mod regulat. Pacientele se pot deplasa a doua zi postoperator. Pentru o saptamana sau doua dupa operatie este posibil sa va simtiti mai obosita si sa aveti un oarecare discomfort, dar care poate fi controlat medicamentos.

In functie de procedeul reconstructiv folosit si de evolutia postoperatorie veti putea parasi spitalul dupa doua pana la 10-12 zile. Interventiile reconstructive necesita tuburi de dren pentru a indeparta fluidele in exces din zona operata dar acestea vor fi indepartate in general in prima saptamana postoperator.
Firele de sutura daca nu sunt resorbabile se scot la aproximativ 10 zile postoperator.

Recuperarea completa dupa mastectomie combinata cu reconstructie cu lambou poate sa dureze pana la sase saptamani si mai putin daca pentru reconstructie sunt folosite implantele, perioada in care sunt interzise eforturile fizice intense si activitatea sexuala. Sunt indicate o gama larga de exercitii pentru umar la 10-14 zile postoperator.
Inervatia normala a sanului nu poate fi restaurata, dar, cu timpul, reapare o oarecare sensibilitate. Majoritatea cicatricilor devin mai putin vizibile cu timpul, dar nu vor disparea complet niciodata. Cu cat este mai buna calitatea globala a reconstructiei cu atat mai putin va va preocupa aspectul cicatricilor.
Paresteziile de la locul mastectomiei si a abdomenului central dupa lamboul TRAM diminueaza treptat si pot disparea in urmatoarele 6-12 luni. Din cauza inchiderii stranse a fasciei muschiului drept abdominal, majoritatea pacientelor au o senzatie nedureroasa, de strangere, timp de mai multe luni.

La inceput, noul san va fi mai mare decat celalalt, dar se va reduce in dimensiuni dupa cateva saptamani, odata cu disparitia inflamatiei de dupa operatie.
Este interzis sa faci baie in cada in primele saptamani dupa interventia chirurgicala. Mai tarziu, o data ce ranile sunt vindecate complet, esti libera sa faci dus sau baie. Spala-te doar cu apa calduta si sapun neparfumat, clatind bine linia plagii. Tamponeaza zona operata cu un prosop curat, insa nu o freca.

In general, chirurgii sfatuiesc femeile sa-si maseze zilnic pielea de pe sanul reconstuit cu ulei de corp sau cu crema. Acest lucru mentine pielea supla si in buna conditie.

Unii chirurgi sfatuiesc pacientele sa poarte sutien pentru cateva saptamani dupa opertia de reconstructie mamara. Ei pot chiar sa recomande purtarea acestuia nu numai ziua, ci si pe timpul noptii. Alti chirurgi nu considera necesar un sutien si sugereaza chiar renuntarea la sutien pentru a determina o cadere mai naturala a sanului reconstruit

Mamografia sanului reconstruit este posibila si poate fi recomandata de oncologi.

Pacienta trebuie sa continue auto-examinarea si sa participe la reevaluarile periodice dupa indicatiile medicilor.

^ sus

 

Copyright Dr. Andrei Martin - Toate drepturile rezervate!