Reconstructia mamara

Ce este reconstructia mamara?
De ce sa te gandesti la reconstructia sanului?
Ce poti sa astepti de la reconstructia mamara (foto)
Beneficiile reconstructiei mamare
Candidatele pentru reconstructie mamara

 

 

 

 


Ce este reconstructia mamara?

Reconstructia mamara este o interventie chirurgicala de restaurare a sanului care s-a pierdut in urma mastectomiei (extirparea totala a unui san) sau de corectare a defectelor aparute in urma sectorectomiei (extirparea partiala de tesut mamar).

Prin reconstructie se incearca refacerea pozitiei sanului, volumului, formei, consistentei si daca este posibil a sensibilitatii.
Operatia se poate realiza fie prin crearea formei sanului cu ajutorul unui implant siliconic care se plaseaza sub piele si sub muschii pieptului, fie folosind piele, grasime sau muschi care provin din alta zona a propriului corp. Exista si situatii in care poate fi folosita o combinatie intre aceste tehnici.

Impreuna cu chirurgul veti lua o decizie asupra tehnicii care vi s-ar potrivi cel mai bine.

Aceasta depinde in principal de :
• cantitatea de tesut mamar inlaturat
• starea tesuturilor din zona operata
• daca ati urmat sau nu radioterapie
• starea generala de sanatate
• propria alegere cantarind avantajele si dezavantajele fiecarei tehnici

Mamelonul si areola pot fi reconstruite, aceasta realizindu-se prin interventii separate, cel mai devreme la 4 luni dupa ce sanul reconstituit a fost adus la forma lui finala.

De ce sa te gandesti la reconstructia sanului?

Exista numeroase semne de intrebare si sentimente contradictorii privind reconstructia mamara, dar prima si cea mai importanta intrebare la care trebuie sa gasiti raspuns este daca va doriti reconstructia mamara.

Nu orice femeie care a suferit o mastectomie simte nevoia de reconstructie a sanului, dar pentru multe femei, cea mai mare recompensa este reconstructia sanului care a fost indepartat din cauza cancerului sau a altei boli.

Personalul medical va poate oferi recomandari, membrii familiei va pot spune ce cred ei ca ar trebui sa faceti, dar numai dumneavoastra puteti sa luati decizia potrivita. Cu cat cunoasteti mai multe lucruri despre boala si posibilitatile de tratament, cu atat decizia pe care o luati este mai buna.

Majoritatea femeilor care au suferit o mastectomie isi doresc reconstructia sanului, fie odata cu operatia initiala, fie ulterior.


^ sus

Ce poti sa astepti de la reconstructia mamara?

Rezultatele acestui tip de operatie variaza mult de la caz la caz. Este aproape imposibil sa se obtina o potrivire perfecta cu sanul natural dar rezultatele reconstructiei pot fi intr-o mare masura acceptabile, conferindu-va un aspect similar cel putin in cazul purtarii unui sutien.

Exista posibilitatea ca sanul reconstruit sa fie mai ferm, sa arate mai rotund sau mai plat decit sanul natural, poate sa nu aiba acelasi contur si sa nu fie copia sanului dinainte de mastectomie sau a sanului contralateral, dar aceste diferente sunt nesemnificative si evidente numai pentru dumneavoastra.

Pentru majoritatea pacientelor cu mastecomie, reconstructia mamara le imbunatateste dramatic imaginea si increderea in sine si bineinteles calitatea vietii dupa interventia chirurgicala.

^ sus

Beneficiile reconstructiei

• Cu haine (sau lenjerie, ori costum de baie), aparitia ta va fi similara cu cea dinaintea operatiei;
• Chiar si fara haine, te poti simti mai bine cu o forma permanenta de san care sa-ti redea imaginea corporala;
• Nu vei fi nevoita sa porti un san artificial extern (proteza externa);
• Te poate ajuta sa-ti recapeti increderea in tine si sentimentul propriei feminitati, atractivitati si sexualitati;
• Nu restrictioneaza vreun tratament ulterior care ar putea fi necesar. Nu interfereaza cu chimioterapia sau terapia hormonala. Scanarile si razele X asupra zonei sanului sunt posibile iar aparitia unei eventuale recidive poate fi de obicei detectata.

^ sus

Candidatele pentru reconstructie mamara

Astazi majoritatea femeilor care sufera o mastectomie sunt candidate potrivite pentru reconstructia mamara. Ele aleg reconstructia din diferite motive, unele considerand ca si-au pierdut feminitatea, care poate fi astfel reabilitata, altele, pur si simplu nu accepta problemele asociate cu protezele mamare externe.

Multe femei nu se simt pregatite sa puna in balanta toate optiunile atunci cand trebuie sa faca fata diagnosticului de cancer. Altele pur si simplu nu doresc o alta interventie decat cea strict necesara. Unele paciente sunt sfatuite sa astepte mai ales daca este necesara o procedura reconstructiva complicata sau prezinta probleme de sanatate (obezitate, tensiune arteriala mare, fumat).

In orice caz, informarea inaintea mastectomiei despre posibilitatile reconstructive, va ajuta sa va pregatiti pentru interventie si sa priviti mai pozitiv viitorul.

^ sus

 

 

Copyright Dr. Andrei Martin - Toate drepturile rezervate!